• La Veu del PV al Facebook
  • La Veu del PV al Twitter
  • La Veu del PV al Google +
  • RSS
  • contacte
Divendres, 24 de març

La Veu del País Valencià

Ajuntament de Puçol

publicitat

Dimarts, 7.2.2017 14h00

Arquitectura multisensorial en Caxton College


Comentaris Comenta-ho    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós
carregant Carregant





Aclariment

Els textos de participació no passen per correcció



Etiquetes
Puçol

Este col·legi britànic de Puçol celebra el seu trenta aniversari amb la inauguració d'una àrea de treball que s'inspira en els principis de l'arquitectura emocional desenvolupada en els anys 50 per l'arquitecte alemany Mathias Goeritz. L'encarregada d'idear este projecte ha sigut la valenciana Susana Iñarra, doctora arquitecta i professora de l'Escola d'Arquitectura de València, que a més forma part del pioner Institut I3B de la Universitat Politècnica de València.

Este atractiu espai se situa en una de les artèries principals d'este centre educatiu per on transiten a diari pares, alumnes i empleats amb el propòsit de despertar les seues emocions. “Quan tenim la sort de participar en la creació o modificació d'un espai, és necessari indagar en les verdaderes necessitats del futur usuari, no sols a nivell funcional, sinó també emocional… Este tipus de treball previ és habitual en el disseny de producte, no es concep llançar un producte al mercat sense conéixer la resposta del consumidor, no obstant en l'arquitectura no se li ha donat la suficient importància”, reivindica Susana Iñarra.

Després d'un primer diagnòstic dels problemes estètics, funcionals i de circulació de l'àrea actualment rehabilitada, l'arquitecta valenciana va iniciar una sèrie de focus group per arreplegar les necessitats reals de les persones que transitaven i treballaven en eixa zona. A partir d'eixes premisses va dissenyar amb un programa de realitat virtual un primer projecte perquè una mostra d'usuaris passejara digitalment pel nou recinte.

Aplicant neurociència a l'arquitectura           
Per mitjà de programes de realitat virtual i unes ulleres HMD, es trasllada l'observador a una àrea virtual que recrea el futur espai de forma realista, d'esta manera l'arquitecta va poder continuar traient conclusions per a realitzar el projecte definitiu.

Després d'arreplegar la resposta dels participants, va valorar com diferents escenaris afectaven al nivell de concentració o benestar dels empleats. “Gràcies a este treball que connecta neurociència amb tecnologia i arquitectura vaig poder ajustar el projecte a les necessitats concretes del client i tindre un coneixement previ de què estaria satisfet amb el resultat final”, comenta Iñarra.

Valors del col·legi en l'Arquitectura
Amb esta nova proposta arquitectònica Caxton College transmet obertament l'ideari educatiu del centre a través d'un espai polisensorial. Creativitat, transparència, proximitat i disciplina són valors que el visitant rep de manera clara quan recorre esta nova superfície. Per exemple, els llocs de treball són horitzontals i oberts afavorint així el diàleg i la comunicació.

Així i tot, s'han establit zones amb àmplies vitrines traslluïdes per a delimitar espais laborals que requerixen major concentració o intimitat professional.

Factor emocional
Els recursos artístics i emocionals són una constant que persegueix despertar l'atenció del visitant i ser focus d'atenció inspiradora per als alumnes i empleats. Per exemple, la senyalètica ha deixat de tindre un paper merament funcional per a adquirir un paper estètic.

D'altra banda, el cromatisme de les parets obeïx a un estudi rigorós que va més enllà de l'estètic i busca trobar un equilibri en les emocions de l'usuari. Segons l'esquema “Arousal” o la teoria de la U invertida, el resultat entre l'entusiasme i l'activació que provoca el groc i la serenitat que inspira el gris es produeix un grau d'estabilitat emocional i un rendiment òptim tant per al treballador com per als alumnes.
 

 
Galeria d’Art
Totes les estances estan decorades amb llenços i escultures que han realitzat els propis alumnes d'Artde Batxillerat. Però l'epicentre d'esta expressió artística es concentra en la Galeria d'Art instal·lada en la part central de l'edifici.

Un espai obert que des de qualsevol punt acapara l'atenció del públic gràcies a les exposicions temàtiques que permanentment s'organitzen a partir dels treballs dels jóvens artistes del col·legi.

Àrees afectives per a oci
Una altra de les joies de la corona d'esta nova arquitectura en la Sala d'Alumnes de Secundària o Common Room. Un recinte sensible que té com a objectiu albergar una zona de trobada, de descans, d'esplai i de conversació d'estudiants a punt de graduar-se.

Esta nova estança, en forma de corba, invita a l'arreplegament i a la intimitat ja que, junt amb un mobiliari interior amb colors càlids, garanteix un entorn afectiu molt valorat pels jóvens.

Sales d'Espera confortables
Un altre punt sensible que hi ha tractat amb especial delicadesa ha sigut les sales on pares i alumnes esperen a ser atesos. Un mobiliari confortable disposat al costat d'una decoració artística i atractius elements de jardineria, converteix estes zones en xicotetes “sales d'estar” en les quals els visitants troben actituds positives, còmodes i favorables.

Cada experiència commovedora de l'arquitectura és multisensorial: les qualitats de l'espai, de la matèria i de l'escala es mesuren a parts iguals per l'ull,l'oïda, el nas, la pell, la llengua, l'esquelet i el múscul”, ens recorda Iñarra citant el finlandés Pallasmaa, teòric d'arquitectura els escrits del qual són font d'inspiració.

El projecte ha respectat i mantingut aquells elements que podien aprofitar-se de l'anterior estructura. En este sentit tots els departaments i sales que han quedat ubicats en esta àrea assumeixen el principi de sostenibilitat i austeritat necessaris per posar en pràctica una arquitectura del segle XXI.

Amb esta nova aportació Caxton College manté la seua aposta per atraure permanentment al seu entorn tot tipus de senyals que simbolitzen la seua relació amb la creativitat i el coneixement adequat a un entorn afectiu.

Informa: Caxton College | Fotos: Marcus Hofferer


 

Lectures 157 lectures   comentari Comenta-ho   Enviar article Envia
  • Meneame
  • Technorati
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • Google


publicitat



Comentaris


No hi ha cap comentari




Comenta

El comentari s'ha enviat correctament

  Previsualitza

La direcció de La Veu del País Valencià es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
publicitat