• La Veu del PV al Facebook
  • La Veu del PV al Twitter
  • La Veu del PV al Google +
  • RSS
  • contacte
Dilluns, 27 de març

La Veu del País Valencià

EspaiCívic

publicitat

Dilluns, 27.2.2017 13h00

Cal recuperar l'Horta de la Punta


Comentaris Comenta-ho    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vòte)
carregant Carregant

Aclariment

Els textos de participació no passen per correccióEtiquetes
Per lHorta

Les associacions de veïns de València sud, Per l'Horta, COAGCV  i la PELPAP exigim recuperar l'Horta de la Punta
 
Volem mostrar la nostra preocupació per les notícies que l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària pretenen «desencallar» el projecte de ZAL a la Punta.
 
El passat divendres 24 es reunirem a l'església de La Punta unes quaranta persones, propietaris de la zona i representats de les següents associacions:
            Associació Per L’Horta
            Plataforma El Litoral per al Poble (PELPAP)
            COAG-CV
            AAVV Natzaret
            AAVV La Unificadora de La Punta
            AAVV d’en Corts
            AAVV Castellar-L'Oliveral
            AAVV La Unió (La Punta)
 
La reunió va servir per a constatar que les associacions assistents compartim una gran preocupació per la possibilitat que quinze anys després, es desenvolupe la "mini" Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) ubicada al poble de la Punta.

Considerem que es tractaria d'un nou intent de legalitzar la destrucció de l’horta de la Punta, duta a terme per iniciativa de l’Autoritat Portuària de València entre els anys 2001 i 2003 en un clima de coaccions i violència.
 
Després d'aquella enorme agressió que es va produir ara fa quinze anys (desnonaments i expulsió forçada, accelerada i injustificada dels residents; destrucció de barraques, alqueries, séquies, parcel·les conreades i de la trama rural de la partida del Perú), i de la conversió de tota la zona en un vergonyós solar, el projecte va ser anul·lat per  diferents sentències judicials (Tribunal Suprem 17-6-2009, TSJCV el 6-9-2013, i de nou el Tribunal Suprem el 25-5-2015). Després de l'anulació aquesta zona ha recuperat la qualificació de "horta d’especial protecció”, el que obliga a reiniciar el procés urbanitzador des de zero.
 
Després de quinze anys de paralització ha quedat clar que la Zona d'Activitats Logístiques a La Punta no era imprescindible per al port, com es va dir per a justificar les expropiacions, ni ho és ara. I menys encara a costa de l'enorme patiment humà de provocar l'expropiació d'un centenar de famílies. Pensem, com gran part dels veïns i veïnes de València, que un canvi de model de ciutat és imprescindible. I el canvi als pobles del Sud s'ha de notar en una limitació de les infraestructures i el creixement irrefrenable del Port que ens ofega. 
 
Ja està bé! On està el canvi de paradigma? On està la valentia que tant ens cal i esperàvem? Cal començar a entendre que el pobles del sud són un territori ja massa carregat, ferit per infraestructures que degraden el medi y la vida dels seus habitants,  i ara es volen sumar l’ampliació de la V30, una nova infraestructura ferroviaria i la ZAL. 
 
La reversió de la ZAL a un ús natural i sostenible, és possible. La reversió d’una manera salvatge i destructiva de fer política territorial, és possible i necessària. I tot i ser conscients que la reconversió en horta o parc urbà és un procés llarg i costós, sabem que la despesa estaria molt lluny del pressupost de tants macroprojectes balafiadors dels diners públics i del patrimoni dels valencians: Ciutat de les Arts i les Ciències, Copa del Amèrica, Fórmula 1, etc.
 
Els assistents coincidim en què la «mini ZAL» a La Punta és inútil i innecessària, ja que es disposa de terrenys de sobra a Sagunt.  La seua construcció només serviria per amagar la incompetència i les errades dels gestors i polítics que portaren les màquines per a destruir l'horta i la vida de la Punta fa dos dècades.
 
Estem d’acord en què recuperar l'Horta com a espai amb futur, i com a font de riquesa cultural, econòmica i ambiental, és el nostre principal objectiu. Imprescindible per posar en pràctica la defensa del nostre territori i la seua identitat , mantindre i recuperar la dignitat dels que allí habiten i actuar amb coherència per lluitar, a més, contra la gravíssima realitat del canvi climàtic.
 
Convençuts que ens cal ja un altre model de ciutat i de planificació territorial, demanem que el debat sobre el futur de la Punta siga obert, transparent i públic, sense pactes als despatxos ni d’esquenes a la població. Demanem que es retire el projecte de reclassificació de l’horta protegida, que es consideren i avaluen els impactes ambientals.
           
En cas que s'accepte el projecte de l’Autoritat Portuària, aquest s'haurà de tramitar pels procediments reglats, amb garanties jurídiques i de participació ciutadana, com estableixen les directives europees i les lleis derivades de les mateixes.

Sense procediments d’excepció que intenten eludir les avaluacions ambientals estratègiques i els procediments de participació pública.
 
Hem adoptat el compromís de treballar en conjunt. No sols per detindre les amenaces que comporten tant l'ànsia de creixement del port sobre un territori densament poblat, com la vella política practicada d'esquenes del ciutadans.


 

Lectures 2297 lectures   comentari Comenta-ho   Enviar article Envia
  • Meneame
  • Technorati
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • Google


publicitatComentaris


No hi ha cap comentari
Comenta

El comentari s'ha enviat correctament

  Previsualitza

La direcció de La Veu del País Valencià es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
publicitat

Perfil

publicitat


Pelicules en televisió