• La Veu del PV al Facebook
  • La Veu del PV al Twitter
  • La Veu del PV al Google +
  • RSS
  • contacte
Diumenge, 26 de març

La Veu del País Valencià

Ajuntament de Vila-real

publicitat

Dijous, 9.3.2017 07h00

Vila-real promou el Valencià per la igualtat


Comentaris Comenta-ho    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (1 vòte)
carregant Carregant

Aclariment

Els textos de participació no passen per correccióDocuments
Etiquetes
Vila-real

Vila-real promou el Valencià per la igualtat amb recomanacions per a l’ús d’un llenguatge igualitari
 
L’Ajuntament de Vila-real, a través de les regidories de Normalització Lingüística i Igualtat, participa en la campanya Valencià per la igualtat, amb l’objectiu de promoure un llenguatge inclusiu en valencià, que tinga en compte les dones i els homes. La campanya consisteix en l’edició d’un cartell amb 10 recomanacions per a l’ús d’un llenguatge igualitari, que ha començat a distribuir-se, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

Les 10 recomanacions del cartell proposen l’ús d’un llenguatge senzill, clar, entenedor i igualitari en valencià i ofereixen diverses possibilitats per a evitar el masculí genèric i defugir solucions que puguen resultar pesades o repetitives. Per exemple, en lloc de dir “notificar a l’interessat”, la campanya recomana usar la forma “notificar a la persona interessada”, mentre que per evitar fórmules com “l’alcalde/l’alcaldessa”, suggereix una solució més senzilla i respectuosa com és l’ús de paraules genèriques o col·lectives, com ara “l’Alcaldia”. En els casos que designen una persona en concret, la recomanació és usar el gènere adequat: és a dir, en lloc d’emprar el masculí “l’enginyer, Laia Ferrer”, es recomana usar el femení “l’enginyera, Laia Ferrer”, entre d’altres recomanacions.

“Aquesta proposta visual  té com a objectiu modificar la forma d’expressar-nos en l’Administració pública, en concret, i en la societat, en general, i ajudar-nos a canviar la nostra percepció cap a una realitat més igualitària i integradora; ja que el llenguatge sexista invisibilitza i oculta, imposa categories i discrimina”, assenyala el regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla. En aquesta línia, la campanya incideix que el primer pas per aconseguir la igualtat és ser conscients de l’existència de la discriminació i que, per a eradicar la desigualtat, “és important començar pel llenguatge, ja que, a través d’ell, es transmet el pensament”. “Aquest canvi és possible, ja que la llengua és arbitrària; és a dir, les normes les estableixen les persones i, per tant, són susceptibles de ser modificades. La llengua és un instrument viu en constant evolució que s’ha d’adaptar a les noves necessitats de la societat; una societat més igualitària i justa”, argumenta.

Els cartells amb les recomanacions es repartiran per tots els departaments i les instal·lacions municipals, centres d’ensenyament musical i artístic, centres educatius, centres de salut, l’hospital, jutjats, associacions culturals i esportives o empreses. “Volem que aquesta informació arribe a tots els llocs possibles”, indica Batalla, qui recorda també que l’Administració té l’obligació d’impulsar polítiques integradores, en compliment de la Llei 9/2003, de 2 d’abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes. En l’article 48, aquesta llei afirma: “Les administracions públiques valencianes posaran en marxa els mitjans necessaris perquè tota norma o escrit administratiu respecte en la seua redacció les normes relatives a la utilització d’un llenguatge no sexista”.

La regidora d’Igualtat, Rosario Royo, ha destacat també la importància de la iniciativa per a “donar visibilitat a les connotacions sexistes de les paraules i expressions que moltes vegades utilitzem sense ni tan sols adonar-nos-en”. “Hem de ser conscients que la discriminació de gènere es reflecteix en el llenguatge que emprem de manera habitual i treballar, des de les administracions i la societat, per canviar aquesta realitat i lluitar, amb totes les eines al nostre abast, per eradicar les desigualtats. Aquesta iniciativa és un pas important i molt encertat per seguir avançant en aquest camí”,    

La campanya es desenvolupa amb altres 28 ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Silla s’ha vehiculat a través de la Xarxa d’Oficines Municipals de Promoció del Valencià amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.


 

Lectures 100 lectures   comentari Comenta-ho   Enviar article Envia
  • Meneame
  • Technorati
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • Google


publicitatComentaris


No hi ha cap comentari
Comenta

El comentari s'ha enviat correctament

  Previsualitza

La direcció de La Veu del País Valencià es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
publicitat